SYS-5, cel mai performant sistem de monitorizare video la nivelul administratiei publice locale, functional de astazi în Sectorul 5

9/4/2019 3:08:11 PM

SIGURANȚA CETĂȚENILOR, prioritate a Primarului Daniel Florea:

 

SYS-5, cel mai performant sistem de monitorizare video la nivelul administrației publice locale, funcțional de astăzi în Sectorul 5

 

    Miercuri, 28 august 2019, la ora 13.30, Poliția Locală a Sectorului 5 a organizat un exercițiu prin care a fost testat modul în care funcționează SYS-5, cel mai performant sistem de monitorizare video la nivelul administrației publice locale.

    Implementat la inițiativa Primarului Daniel Florea, acesta este coordonat printr-un dispecerat ultramodern, care înglobează 400 de camere de luat vederi, amplasate în toate zonele sectorului, respectiv, în școli, parcuri, intersecții și zone intens traficate pietonal.

    De asemenea, prin noul dispecerat este coordonat și modul în care se desfășoară programul – pilot „Copiii noștri în siguranță”, în cadrul căruia 5.000 de elevi din ciclul primar din unitățile de învățământ ale Sectorului 5 au primit gratuit ceasuri inteligente cu buton de panică și localizare prin GPS.

    Programul a fost inițiat în urmă cu un an de Primarul Daniel Florea și s-a bucurat de o largă susținere a părinților și cadrelor didactice, în urma solicitărilor primite din partea acestora Edilul gândind chiar extinderea acestuia și la nivelul ciclului gimnazial, proiect aprobat deja de Consiliul Local în ședința din data de 27.08.2019.

    Totodată, pentru asigurarea unui climat de siguranță în care elevii sectorului să-și desfășoare activitatea, Primarul Daniel Florea a mai inițiat și introducerea pazei în școli, fiind îndeplinite toate procedurile legale și deja semnat contractul care să permită instalarea punctelor de pază în toate unitățile școlare din Sectorul 5.

    În același scop, tot în urmă cu un an a fost înființat Serviciul de Prevenire și Combatere a Violenței în Mediul Școlar, serviciu ce are ca scop promovarea non-violenței și a riscurilor consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor din ciclul gimnazial și liceal din Sectorul 5 al Municipiului București.

    Astfel, Primăria Sectorului 5, prin Direcția Generală de Poliție Locală, a semnat Protocoale de Colaborare cu toate unitățile de învățământ de pe raza Sectorului 5, iar polițiștii locali din cadrul Serviciului de Prevenire și Combatere a Violenței în Mediul Școlar, ce au pregătire de specialitate în domeniul psihologiei și pedagogiei, merg zilnic la întâlnirile cu elevii, vorbindu-le despre tipurile de violență, manifestarea acesteia în incinta și în spațiul din proximitatea școlilor, despre bullying, despre consum de substanțe psihoactive, adicții, cât și despre capacitatea elevilor de a găsi soluții la problemele cu care ei se confruntă.

    „În urma mediatizării unor cazuri de agresiune împotriva minorilor, ca părinte și primar, am gândit un program care să confere mai multă siguranță copiilor noștri. Am inițiat atunci o largă consultare cu comitetele de părinți, cadrele didactice și conducerea unităților de învățământ. Cu acceptul tuturor factorilor implicați, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal, am oferit 5.000 de ceasuri cu buton de panică tuturor elevilor din ciclul primar care au solicitat, inclusiv copiilor mei. Ceasul cu buton de panică, softul acestuia și asistența tehnică sunt puse GRATUIT la dispoziția părinților de către Primăria Sectorului 5, de ieri începând, și celor din ciclul gimnazial, printr-o decizie a Consiliului Local Sector 5. Acestea permit alertarea părinților în cazul în care copilul se abate de pe traseul obișnuit, în drumul său înspre sau dinspre școală și, cel mai important, faciliteză localizarea prin GPS. Astfel, există posibilitatea ca părintele să alerteze dispeceratul Poliției Locale, în cazul în care copilul apasă butonul de panică, iar locația în care se află acesta să fie localizată prin GPS. În această lume în care pericolul pândește permanent, suntem datori să oferim copiilor noștri un climat de siguranță în care să se dezvolte armonios”. (Daniel Florea, Primarul Sectorului 5)