La multi ani Romania

1/6/2020 10:55:13 AM

 

Statuia Ecaterinei Teodoroiu, inaugurată de Ziua Națională în Sectorul 5

    De Ziua Națională a României, Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” a organizat o serie de manifestări menite să celebreze 101 ani de la Marea Unire. Printre acestea, pe lângă oferirea de enciclopedii tematice tuturor elevilor din unitățile de învățământ ale Sectorului 5, Primarul Daniel Florea a inaugurat Parcul „Ecaterina Teodoroiu”, amenajat pe b-dul George Coșbuc, în imediata apropiere a foste fabrici de bere Rahova. Acesta a fost mulți ani un maidan pe care se depozitau necontrolat deșeuri, cu vegetație dezvoltată haotic. Astăzi, este un veritabil loc de relaxare, cu alei pavate, zone verzi, spații de odihnă și loc de joacă.

    În fața intrării principale a fost amplasată o statuie a Ecaterinei Teodoroiu, Eroina de la Jiu, figură emblematică a războiului care a dus în 1918 la reîntregirea teritorială a României. În prezența unor istorici de marcă, care au evocat personalitatea curajoasei și inimoasei Ecaterina, actori din Asociația Culturală „Lupii Albi” costumați în militari ai Armatei Române au interpretat rolurile celor care au dat jertfa supremă pe câmpul de luptă la Mărășești, fiind rostit monologul prin care eroina i-a însuflețit pe colegii săi de trupă să lupte pentru țară. La finalul momentului artistic, Primarul Daniel Florea, alături de artistul care a realizat lucrarea au inagurat statuia care va străjui Calea Rahovei, aducându-ne aminte întotdeauna de cei care și-au dat viața pentru ca România să fie astăzi un stat unitar și suveran.

 

„1 Decembrie - Mama Românie:

Adevărată lecție de istorie în aer liber în Parcul Izvor:

 

    Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache a organizat pe 1 decembrie, în Parcul Izvor, un eveniment cultural-artistic dedicat Zilei Naționale a României, la 101 ani de la Marea Unire. 

    Astfel, sub genericul, „1 Decembrie - Mama Românie”, cei prezenți la manifestarea au avut parte de o adevărată lecție de istorie în aer liber susținută de actorii Asociației Culturale „Lupii Albi”. Regina Maria și marii comandanți ai Armatei Romane din Primul Război Mondial au fost evocați în Bătălia de la Mărășești.

    De la câmpul de luptă, cu crengi şi bucăţi de pavaj pentru a reconstitui urmele luptelor dure de acum 101 ani, la armament şi muniţie, uniformele soldaților în bătălia de pe frontul din Moldova toate au conturat peisajul autentic de război, captând atenția tuturor celor prezenți.

    Prin evocarea acestor momente s-a dorit relevarea renumelui şi prestigiului înaintaşilor care au dovedit prin fapte că nimic nu este mai sfânt ca ţara, îndeplinirea îndatoririlor faţă de aceasta contribuind la formarea unui stat unitar modern.

    Totodată, a fost pregătită o remarcabilă expoziție cu tematică istorică: arme și costume militare ale armatei române, fotografii ale Marii Uniri care străbat timpul. Cei mai îndemânatici au putut exersa în poligonul destinat trasului cu pușca sau cu arcul, iar pasionații de gastronomie s-au putut desfăta cu bucate tradiționale la stâna amenajată ad-hoc în parc. În acordurile muzicii folclorice românești, părinții au posibilitatea de a se relaxa în aer liber, iar copiii s-au putut distra în zona special amenajată, având la dispoziție ateliere pentru olărit, pictură, modelaj baloane și obiecte cu însemne tricolore. 

    Aceste momente unice au putut fi imortalizate în studioul foto special amenajat, cu decor tradițional românesc. 

    Totodată, pe scenă au urcat remarcabilii artiști Nicolae Botgros și orchestra „Lăutarii din Chișinău”, Formația Azur, Gheorghe Turda, dar și copii talentați ai Sectorului 5.